Test of human acid, for the production of castilla frijol (Vigna unguiculata L.), in the experimental field of the anitos province of Barranca

Show simple item record

dc.creator Legua Cardenas, José Antonio
dc.creator Espinoza García, Javier Jonás
dc.creator Cruz Nieto, Dante Daniel
dc.creator Espinoza Montesinos, Francisco
dc.creator Ramírez Maldonado, José Del Carmen
dc.creator Espinoza Montesinos, Edgar Amador
dc.creator Legua Cardenas, José Antonio
dc.creator Espinoza García, Javier Jonás
dc.creator Cruz Nieto, Dante Daniel
dc.creator Espinoza Montesinos, Francisco
dc.creator Ramírez Maldonado, José Del Carmen
dc.creator Espinoza Montesinos, Edgar Amador
dc.date 2019-01-04
dc.date 2019-01-04
dc.identifier http://revistas.unasam.edu.pe/index.php/Aporte_Santiaguino/article/view/582
dc.identifier 10.32911/as.2018.v11.n2.582
dc.identifier https://doi.org/10.32911/as.2018.v11.n2.582
dc.identifier.uri http://revistas.unasam.edu.pe/index.php/Aporte_Santiaguino/article/view/582
dc.description The research was conducted in the Los Anitos experimental field and aims todetermine the doses of humic acid, in castilla beans, started in November 2015, thetreatments were established (T1 = 00, T2 = 50, T3 = 100, T4 = 150 ml Liqhumus /20 l. Water), the application was made in three moments, it was evaluated until harvestand laboratory. This experiment was carried out in four treatments and four blocks,using the Design of Block Completely Random (DBCA). The statistical analysis thatwas performed was the analysis of variance at 1%, 5%, and Duncan’s test at 5%. Theresults were obtained in which the highest dose (150 ml / 20 l water) stood out theT4 with 48,075 cm of height, 28,55 number of flowers, 42,44 sampling of numberof pods per plant, 103,63 g. sampling of pod weight and 2,501 Tm / ha commercialyield, in laboratory good results were determined with: 18.35 cm of pod length, 12.67number of grains per pod, 0,43 g grain weight per pod and 23,62 g, however, all werein the medium range (18 - 25 g). Also stood out in higher profitability is 45,92% en-US
dc.description La investigación se realizó en el campo experimental de Los Anitos y tiene como objetivo determinar las dosis de ácido húmico, en frijol castilla, se inició en noviembre del 2015, se estableció los tratamientos (T1 = 00, T2 = 50, T3 = 100, T4 = 150 ml Liqhumus /20 l. agua), la aplicación se realizó en tres momentos, se evaluó hasta la cosecha y laboratorio. Este experimento se realizó en cuatro tratamientos y cuatro bloques, se empleó el Diseño de Bloque Completamente al Azar (DBCA). Su análisis estadístico que se operó fue el análisis de varianza al 1%, 5%, y la Prueba de Duncan al 5%. Se obtuvo los resultados en que sobresalió la mayor dosis (150 ml/ 20 l agua) el T4 con 48,075 cm de altura, 28,55 número de flores, 42,44 muestreo de número de vainas por planta, 103,63 g. muestreo de peso de vainas y 2,501 Tm/ ha rendimiento comercial, en laboratorio se precisó buenos resultado con: 18,35 cm de longitud de vaina, 12,67 número de granos por vaina, 0,43 g peso de grano por vaina y 23,62 g sin embargo todos estuvieron en el rango de mediano (18 – 25 g). También sobresalió en mayor rentabilidad es de 45,92 % es-ES
dc.format application/pdf
dc.format text/html
dc.format application/pdf
dc.format text/html
dc.language spa
dc.language spa
dc.publisher Universidad Nacional Santiago Antúnez de Mayolo es-ES
dc.relation http://revistas.unasam.edu.pe/index.php/Aporte_Santiaguino/article/view/582/689
dc.relation http://revistas.unasam.edu.pe/index.php/Aporte_Santiaguino/article/view/582/720
dc.relation 10.32911/as.2018.v11.n2.582.g689
dc.rights Derechos de autor 2020 José Antonio Legua Cardenas, Javier Jonás Espinoza García, Dante Daniel Cruz Nieto, Francisco Espinoza Montesinos, José Del Carmen Ramírez Maldonado, Edgar Amador Espinoza Montesinos es-ES
dc.rights http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 es-ES
dc.source 2616-9541
dc.source 2070-836X
dc.source Aporte Santiaguino; Vol. 11, Núm. 2 (2018): Julio-Diciembre; pág. 287-298 es-ES
dc.subject Frijol Castilla es-ES
dc.subject Ácido Húmico es-ES
dc.subject Rendimiento es-ES
dc.subject Rentabilidad es-ES
dc.title Test of human acid, for the production of castilla frijol (Vigna unguiculata L.), in the experimental field of the anitos province of Barranca en-US
dc.title Prueba de ensayo de ácido húmico, para la producción de frijol castilla (Vigna unguiculata L.), en el campo experimental de los anitos provincia de Barranca es-ES
dc.type info:eu-repo/semantics/article
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account

Statistics