Effectiveness of natural species Coagulation as assistants for clarification of turbid water in times of flood in villages and towns of Huaraz and Callejon de Huaylas

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dc.creator Dávila Paredes, Cesar Manuel
dc.creator Huamán Carranza, Martín Miguel
dc.creator Flores Albornoz, Judith Isabel
dc.creator Polo Salazar, Rosario Adriana
dc.creator Araujo Jamanca, Nino Franklin
dc.creator Dávila Paredes, Cesar Manuel
dc.creator Huamán Carranza, Martín Miguel
dc.creator Flores Albornoz, Judith Isabel
dc.creator Polo Salazar, Rosario Adriana
dc.creator Araujo Jamanca, Nino Franklin
dc.date 2019-01-04
dc.date 2019-01-04
dc.identifier http://revistas.unasam.edu.pe/index.php/Aporte_Santiaguino/article/view/583
dc.identifier 10.32911/as.2018.v11.n2.583
dc.identifier https://doi.org/10.32911/as.2018.v11.n2.583
dc.identifier.uri http://revistas.unasam.edu.pe/index.php/Aporte_Santiaguino/article/view/583
dc.description The populations that consume water from water sources must guarantee a good qualityfor their consumption, for that reason the objective was to evaluate the effectivenessof natural species as coagulation aids for the clarification of turbid waters that aregenerated in times of floods in the LLullan rivers, Paria and Chucchun. The appliedmethodology: Collection of coagulants, jar test and determination of optimal dosesand pH. Natural coagulants such as mashua, potato, tara, penca and wheat were used,which were added to the sample in the jar test, obtaining a dose of 45 mg/l at awater pH of 7,5 with concentrations of 5,3%, obtaining important removal values forturbidity parameters and total dissolved solids. When evaluating the efficiency, it wasverified that there is removal of turbidity below the norm, with efficiency values of89,9% for mashua, potato, tara, penca and wheat coagulants, the coagulants reachedthe removal of dissolved solids up to 89% in the tare and a minimum of 13,5% in thewheat value required by the standard. Therefore, it is possible to use natural inputsas coagulants for the clarification of surface waters during rainy seasons and to makethem drinkable and suitable for human consumption en-US
dc.description Las poblaciones que consumen agua de fuentes hídricas deben garantizar una buena calidad para su consumo, por ello se tuvo por objetivo evaluar la efectividad de especies naturales como ayudantes de coagulación para la clarificación de aguas turbias que se generan en épocas de avenidas en los ríos LLullan, Paria y Chucchun. La metodología aplicada: Recolección de los coagulantes, Test de jarras y determinación de dosis optimas y pH. Se utilizó coagulantes naturales como la mashua, papa, tara, penca y trigo, que se añadieron a la muestra en el ensayo de test de jarras, obteniéndose una dosis de 45 mg/l a un pH de agua de 7,5 con concentraciones de 5,3% obteniéndose valores de remoción importantes para los parámetros de turbiedad y solidos disueltos totales.Al evaluar la eficiencia se comprobó que existe remoción de turbiedad por debajo de la norma, con valores de eficiencia de 89,9% para los coagulantes de mashua, papa, tara, penca y trigo, los coagulantes alcanzaron la remoción de solidos disueltos de hasta el 89% en la tara y un mínimo de 13,5% en el trigo valor exigido por la norma. Por tanto, es posible utilizar insumos naturales como coagulantes para la clarificación de aguas superficiales en épocas de lluvias y pode potabilizarlas y ser aptas para consumo humano es-ES
dc.format application/pdf
dc.format text/html
dc.format application/pdf
dc.format text/html
dc.language spa
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dc.publisher Universidad Nacional Santiago Antúnez de Mayolo es-ES
dc.relation http://revistas.unasam.edu.pe/index.php/Aporte_Santiaguino/article/view/583/690
dc.relation http://revistas.unasam.edu.pe/index.php/Aporte_Santiaguino/article/view/583/721
dc.relation 10.32911/as.2018.v11.n2.583.g690
dc.rights Derechos de autor 2019 Cesar Manuel Dávila Paredes, Martín Miguel Huamán Carranza, Judith Isabel Flores Albornoz, Rosario Adriana Polo Salazar, Nino Franklin Araujo Jamanca es-ES
dc.rights http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 es-ES
dc.source 2616-9541
dc.source 2070-836X
dc.source Aporte Santiaguino; Vol. 11, Núm. 2 (2018): Julio-Diciembre; pág. 299-310 es-ES
dc.subject coagulantes es-ES
dc.subject turbiedad es-ES
dc.subject potabilizar es-ES
dc.subject eficiencia es-ES
dc.subject clarificación es-ES
dc.title Effectiveness of natural species Coagulation as assistants for clarification of turbid water in times of flood in villages and towns of Huaraz and Callejon de Huaylas en-US
dc.title Efectividad de especies naturales como ayudantes de Coagulación, para la clarificación de aguas turbias en épocas de avenidas en caseríos y centros poblados de Huaraz y Callejón de Huaylas es-ES
dc.type info:eu-repo/semantics/article
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion


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